Ik heb het ‘de tuin winterklaar hebben‘ nooit zo goed begrepen. Ook in de herfst en winter kun je toch nog steeds naar buiten en van de tuin genieten? Ook in de herfst en winter valt er toch nog genoeg te beleven in de tuin? En zelfs als je niet naar buiten kunt (kou, regen, etc) dan kun je altijd nog vanaf de bank genieten van de tuin?

Laten we het vanaf nu dan ook niet meer hebben over ‘de tuin winterklaar hebben’ maar over ‘de tuin wintergezellig hebben‘. Of ‘herfstgezellig‘. Begrijp me niet verkeerd, ik snap heel goed dat sommige klusjes gedaan moeten worden voordat de vorstperiode begint; tuinmeubelen die het veel fijner vinden om de winter in een tuinhuis door te brengen, bloempotten die niet vorstbestendig zijn en tijdelijk worden ondergebracht in de schuur en planten die niet winterhard zijn worden erg blij als ze een plekje krijgen in een warmere ruimte (bijvoorbeeld serre).

Maar dat neemt niet weg dat je ook in de herfst en winter de tuin aantrekkelijk kunt maken. Aantrekkelijk voor vogels, insecten, maar vooral ook voor jezelf! Maar, hoe zorg je ervoor dat er in de herfst en winter ook genoeg te beleven valt in de tuin?

1.Bloemetjes en de bijtjes
Bij bijen denk je waarschijnlijk meteen aan de zomer, maar ook in de herfst kun je de bijen van voedsel voorzien. Neem bijvoorbeeld de Herfstanemoon; zorgt voor kleur in de tuin en de bijen zijn er ook nog eens dol op!

2.Egels en insecten
Laat het afgevallen blad in de borders liggen zodat ze als winterschuilplaats kunnen dienen voor insecten, maar ook voor bijvoorbeeld egels en insecten. Het afgevallen blad dient tevens als een soort van deken om de planten te beschermen tegen de vorst en is daarnaast ook nog eens goed voor het verbeteren van de bodemstructuur.

Vogels kunnen hier schuilen en eten tegelijkertijd

3.Vogels
Om de vogels in de winter blij te maken kun je uiteraard verschillende voederplekken in de tuin creeeren, maar je kunt ook zorgen voor vaste planten waarbij er in het najaar/winter besjes verschijnen waar de vogels dol op zijn. Denk bijvoorbeeld dan aan de Viburnum tinus of verschillende soorten bomen waar de vogels tegelijkertijd kunnen schuilen.

4.Vuurkorf
Onze tuin grenst aan het water. Zodra het in de winter lang heeft gevroren en we het ijs op kunnen is het in onze tuin een komen en gaan van mensen die voor of na het schaatsen een kop warme chocomel komen halen en zich tegelijkertijd opwarmen bij de vuurkorf. Als je leuke mensen om je heen hebt maakt het uiteraard niet uit waar je bent, maar toch vind ik het fijn om ook tijdens de schaatsgezelligheden de tuin gezellig te hebben.

5.Kleur
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen; de tuin hoeft in de herfst en winter echt niet saai en kleurloos te zijn! Genoeg prachtige herfst- en winterbloeiers waarmee jouw tuin een ware kleurexplosie kan zijn!
Denk bijvoorbeeld aan:
Bolchrysanten
Viburnum tinus
Skimmia
Herfstaster
Herstanemoon
Verschillende soorten Salvia’s

(Klik hier voor meer informatie over herfstbloeiers)

Kleine lampionnetjes die ook in de herfst zorgen voor gezelligheid in de tuin

6.Sfeerverlichting
Ik moet er altijd weer een klein beetje aan wennen als de avonden ‘korter’ zijn doordat het eerder donker wordt. Dit betekent namelijk dat ik in de avonden minder tijd in de tuin kan doorbrengen. Toch brengen de donkere avonden ook veel gezelligheid met zich mee; de sfeerverlichting buiten kan namelijk eerder aan!

Een foto ‘ uit de oude doos’! Door de pompoenen krijgt de tuin meteen een herfstig sfeertje

7.Accessoires
Net als in huis heb ik in de tuin niet al te veel accessoires. Ik maak het liever gezellig met planten, dan dat ik de tuin helemaal ‘vol stop’ met accessoires. Je moet het tenslotte ook vaak weer elke dag opruimen (niet alle accessoires kunnen tegen een regenbui of zijn bestand tegen harde wind) en ik besteed mijn tijd liever aan andere dingen dan aan opruimen! Toch zijn er wel zeker mooie accessoires die ook in de herfst en winter jouw tuin aantrekkelijk maken;
Pompoenen (een accessoire uit de natuur)
Tuinkaarsen
Tuinkandelaar
Vogelhuisjes
Sfeerverlichting
Vuurkorf
Krans met herfstproducten
Houtblokken

Deze kunststof tuinstoelen blijven 365 dagen per jaar buiten! Ook de houten tuintafel staat ondertussen al jaren alle seizoenen buiten.

8.Tuinmeubelen
Op een zonnige herfstdag wil je natuurlijk lekker naar buiten en een frisse neus halen. Na een fijne boswandeling is het heerlijk om in de tuin nog even verder te genieten van het zonnetje onder het genot van een lekkere warme chocomel met slagroom. Maar, waar zijn alle tuinmeubelen gebleven? Staand drinken is natuurlijk niet hetzelfde als lekker onderuit gezakt kunnen ontspannen; grote kans dat je uiteindelijk toch binnen op de bank beland. Om ook in de herfst en winter te kunnen blijven genieten van de tuin zou je kunnen kiezen om tenminste 1 of 2 fijne tuinstoelen te laten staan. Tegenwoordig zijn er prachtige producten/materialen te koop waardoor dit zeker haalbaar is.

Is jouw tuin ook herfstgezellig en wintergezellig? Deel jouw foto op Instagram en gebruik de hashtag #tuinwintergezellig. Ik ben erg benieuwd naar jullie foto’s!