Tuinieren heeft mij, naast een mooie tuin, nog zoveel meer gebracht; vriendschappen, inspiratie, ontspanning, nieuwe inzichten, beweging, etc.
Ik vind het heerlijk om met mijn handen in de aarde bezig te zijn, met of zonder een plan. Alles op mijn eigen tempo en met alle aandacht voor het hier en nu. Juist doordat ik alles heel even loslaat, kom ik vaak tot nieuwe inzichten of oplossingen, zowel voor de tuin als voor het dagelijks leven. Het starten van de dag met een kopje koffie aan de waterkant, terwijl alles nog in diepe rust is. Behalve de eenden en vogels; die houden mij gezelschap. Ik gebruik al mijn zintuigen; ik kijk, voel, proef, ruik en luister! Soms droom ik weg tijdens het lezen van een boek. Had ik al gezegd dat het genieten is in de tuin?

Omdat ik het in februari zo fijn vond om samen met jullie de opdrachten uit te voeren, heb ik besloten om elke maand een lijst met ’tuingelukjes’ samen te stellen! Nu is het tijd voor de maand maart:

Dag 1:
Ben je vergeten om bloembollen te planten afgelopen najaar/winter en heb je daar nu spijt van? Ga dan naar een kwekerij en koop bijvoorbeeld narcissen of tulpen (op bol) en creëer zowel buiten als binnen een lentegevoel!

Dag 2:
Wil je dit jaar meer klimplanten? Kijk dan goed waar je deze een plekje zou kunnen geven en bekijk ook waar ze tegenaan kunnen groeien. Bevestig rekken of andere ondersteuning indien nodig.

Dag 3:
Ga aan de slag met het bestellen van bloemzaden. Voor (gifvrije) bloemzaden kun je bijvoorbeeld terecht bij Pluktuin Haalderen.

Dag 4:
Plant een Clematis! Er zijn zoveel prachtige soorten verkrijgbaar; soorten die juist in het voorjaar en zomer bloeien of bijvoorbeeld juist zomer en najaar. Kies als starter bijvoorbeeld voor de C. Montana, dat is de sterkste van alle Clematissen.

Dag 5:
Verdiep je in vaste planten waar je extra lang van kunt genieten of die na een eerste bloei nog een tweede bloei hebben! Zoals Kattenkruid bijvoorbeeld! Bloeit rijkelijk en na het snoeien na de eerste bloei, bloeit ze nog een keer!

Dag 6:
Start met de aanleg van een composthoop.

Dag 7:
Vandaag mag je echt even helemaal ‘uit’ staan. Als dat lastig wordt (werk, kinderen, verplichtingen), plan dan in ieder geval een uur in, waarbij je even helemaal niets moet. Uiteraard is het fijn om dit uur in de tuin te kunnen doorbrengen. Geniet van de vogels die fluiten, de geur van voorjaarsbloeiers en het zonnetje op de huid.

Dag 8:
Kijk naar foto’s van de tuin van vorig jaar in het voorjaar, zomer en herfst en bedenk wat je dit jaar wilt veranderen, aanpassen of toevoegen.

Dag 9:
Vul bloempotten met diverse voorjaarsbloeiers zoals: violen, Primula of Voorjaarszonnebloemen.

Dag 10:
Zijn de zaden die je eerder heb besteld ontvangen? Ga dan, waar nodig, aan de slag met binnen zaaien. Heb je kind(eren)? Het is heel erg leuk om dit samen aan te pakken!

Dag 11:
Plan een groen uitje zoals een bezoek aan de Keukenhof, Gardenista of de Groene Route.

Dag 12:
Investeer in een tuinboek waarbij de natuur centraal staat. Kies bijvoorbeeld voor het boek ‘Avontuurlijk Tuinieren‘ van de Tuinavonturiers.

Dag 13:
Ben je nog tevreden met de tuinmeubelen? Of is het tijd om iets anders aan te schaffen? Kijk of je, voordat het tuinseizoen echt losbarst, nog een goede korting kunt vinden of regelen! Of neem een kijkje op Facebook of Marktsplaats voor een tweedehands meubel.

Dag 14:
Drink jouw kop thee of koffie eens buiten, in plaats van binnen!

Dag 15:
Maak ansichtkaarten van de prachtige foto’s die je al hebt gemaakt van de tuin. Stuur ze naar familie, gebruik ze als uitnodiging voor een voorjaarsbbq of om iemand sterkte te wensen of te bedanken.
Groen maakt mensen blij! (via bijvoorbeeld Hallmark of Greetz kun je zelf ansichtkaarten samenstellen)

Dag 16:
Ben je van plan om een tuinkas aan de schaffen, maar is het toch nog iets boven jouw budget? Spaar dan liever nog even door voor de voor jou perfecte kas! Leg elke maand bijvoorbeeld 25 euro opzij en misschien kun je dan in 2021 wel aan de slag met een echte tuinkas!
In de tussentijd kun je alvast binnen aan de slag met zaaien (op de vensterbank bijvoorbeeld) of gebruik een klein stukje van de tuin om sla, tuinbonen of radijsjes te zaaien.

Dag 18:
Haal eens een paar tegels uit de tuin en creëer zo meer ruimte voor beplanting! (of een stukje moestuin bijvoorbeeld).

Dag 19:
Experimenteer eens met het kweken van fruit in een (grote) pot. Aardbeien zijn makkelijk om mee te beginnen of bijvoorbeeld een kruisbes (op stam).
LET OP: fruit heeft veel water nodig!

Dag 17:
Sneeuwklokjes delen; nu is de perfecte tijd om sneeuwklokjes te vermeerderen. Haal een groep met bolletjes uit de grond, splits ze in meerdere kleinere groepjes en plant de bollen opnieuw in de volle grond.
LET OP; dit niet elk jaar doen, maar een keer in de 4 a 5 jaar.

Dag 20:
Denk alvast na over de wintertuin; wil je bijvoorbeeld meer kleur in de tuin tijdens de winter? Je kunt in het voorjaar (of najaar) dan beplanting toevoegen aan de tuin zoals; Viburnum tinus, Viburnum bodnantense dawn of natuurlijk de Skimmia japonica!

Dag 21:
HET IS LENTE!
En om dat te vieren: plant een fruitboom of fruitstruik; bijvoorbeeld een (kleinere) appelboom, zwarte bessen of bosbessen.

Dag 22:
Zaai dahlia’s binnen in lege eierdozen of wc rolletjes. Zodra er geen risico meer is op vorst, kun je ze buiten een plekje geven. Zo heb je in de zomer prachtige (snij)bloemen en ook de insecten zullen je dankbaar zijn!
(je kunt ze na het voorzaaien binnen, ook buiten in potten een plekje geven).

Dag 23:
Bestel dahliaknollen bij: FAM Flower Farm. (of plan een bezoek aan de prachtige bloemenvelden van Linda & Marlies!)

Dag 24
Siergrassen waarvan het blad in de winter afsterft kunnen nu gesnoeid worden (en waarschijnlijk zie je al nieuw groen blad, pas op dat je dit niet mee snoeit!)

dag 25:
Ga aan de slag met het scheuren van vaste planten (omdat ze te groot zijn geworden of omdat je er meer van wilt hebben), bijvoorbeeld Hemelsleutel of Hersthooi.

Dag 26:
Laat na het snoeien nog wat ‘snoeiafval’ liggen, zo kunnen er diverse insecten gebruik van maken als schuilplaats.

Dag 27:
Als het niet te nat is, kun je buiten al aan de slag met zaaien; erwten, pluksla, tuinbonen of radijs.

Dag 28:
Bezoek een kwekerij bij jou in de buurt (vraag altijd even van te voren wat de openingstijden zijn).

Dag 29:
Trakteer jezelf op een abonnement op een tuintijdschrift zoals; Groei & Bloei, Gardener’s World of Stadstuinieren.

Dag 30:
Pak een (tuin)tijdschrift en trakteer jezelf op een half uurtje lezen en ontspannen buiten, in het zonnetje.


Dag 31:
Nodig een vriendin uit en ga in plaats van ergens koffie te drinken, eens lekker buiten aan de wandel.

Geen van de bovenstaande producten is/zijn gesponsord, maar wil ik juist graag met jullie delen omdat ik er zo enthousiast over ben!