De avonden worden korter, de vesten en sjaals kunnen weer van zolder gehaald worden en langzaamaan nemen we afscheid van de zomerbloeiers; inderdaad, het is herfst!

Herfst is mijn favoriete seizoen, ook wat de tuin betreft. De kleuren van verschillende soorten bladeren die van groen naar prachtig rood, bruin of geel gaan, de geur van bladeren en bomen en lekker van het middagzonnetje genieten bij mijn favoriete plek in de tuin terwijl ik geniet van een warme chocomel (soms met slagroom), heerlijk!

Zou je ook graag meer van jouw tuin willen genieten tijdens de herfst? Hierbij geef ik maar liefst 8 tips hoe je dit (snel) kunt aanpakken!

1.Tuintafel
Ben je de gelukkige eigenaar van een tuintafel die je het hele jaar buiten kunt laten staan? Maak er dan een gezellig plekje van met bijvoorbeeld pompoenen, heide en lantaarns.

Herfstaster

2.Herfstbloeiers
Er zijn heel veel prachtige herfstbloeiers! Denk bijvoorbeeld aan herfstasters, herfstanemonen, Skimmia, Viburnum tinus, Hemelsleutel, Bolchrysant en laten we ook alle prachtige siergrassen niet vergeten!

Sfeervolle buitenverlichting d.m.v. deze ‘cotton balls’

3.Buitenverlichting
Nu het eerder donker wordt, kan de (sfeervolle) buitenverlichting ook eerder aan. Jas aan, sjaal om en met een warme chocomel lekker genieten van de frisse buitenlucht.

4.Vuurkorf/Buitenhaard
De vuurkorf/buitenhaard kan natuurlijk elk seizoen aangestoken worden, maar ik merk dat wij er toch in de herfst de meeste keren gebruik van maken. Zeker wanneer een warm vest, sjaal en kleed niet meer voldoende warmte biedt.

5.Loungeset
Tijdens de wat koudere avonden maak ik meer gebruik van mijn loungeset. Door de kussens blijf je langer warm en in combinatie met een kleedje en vuurkorf is het zeker geen straf om hier te zitten.

Leucothoe (rechts) en daarnaast Viburnum tinus in pot

6.Potten
Er zijn ook veel herfst/winterbloeiers die het prima vinden om een plekje in een pot te krijgen, denk hierbij aan de Skimmia of Viburnum tinus. Zet de potten dichtbij huis neer, zodat je er ook vanaf de bank van kunt genieten.

Allemaal stekjes die een plekje in de volle grond krijgen

7.Beplanting
September/oktober zijn prima maanden om de tuin te voorzien van nieuwe beplanting. De grond is nog warm waardoor de planten voldoende tijd hebben om te wortelen (voordat het echt koud gaat worden).

Bloembollen van FAM Flower Farm

8.Bloembollen
Bij bloembollen denk je waarschijnlijk aan het voorjaar, maar er zijn ook herfstbloembollen! Zoals de herfstkrokus bijvoorbeeld. Geef ze nu nog snel een plekje in de volle grond (of in pot) en je kunt er de hele herfst nog van genieten.

Geniet jij ook zo van de tuin in de herfst?