Raak bij het woord ‘Kindertuin‘ niet meteen in paniek als je denkt dat je van alles moet veranderen of moet aanschaffen om ook een kindertuin te kunnen creëren. Ik ben er vrij makkelijk in; als een kind zijn gang kan gaan, kan ontdekken en de ruimte krijgt om nieuwe dingen te leren dan is er al een kindertuin (vind ik!). Daar is echt geen extreem duur speelgoed of grootschalige tuinverbouwing voor nodig.

Veilige omgeving
Uiteraard is het belangrijk dat je een veilige omgeving voor een kind kunt creëren; wij wonen aan het water dus voordat kleine Morris geboren werd kwam er een hek aan de waterkant, een paar scherpe onderdelen zijn vervangen en zware houten stoelen (die toch echt hun beste tijd hadden gehad) werden vervangen door een paar lichtere exemplaren (Morris vindt het heel ‘interessant’ om naast ons te zitten, vandaar dat er meerdere stoelen werden aangeschaft waar hij gemakkelijk op en af kon komen en die ook makkelijk te verplaatsen waren).

Dankbaar
Voor de rest zijn er niet zoveel dingen veranderd in de tuin na de komst van een kleine, behalve dan dat ik minder aan het ‘netjes maken’ ben. Klein grind slingert door de tuin en dat is okay, is het niet vandaag dan is het wel morgen dat Morris hier mee speelt. Stokjes kom ik overal tegen (laat maar lekker liggen voor een fijn bodemleven) en ook mijn gieter duikt op de meest rare plekken weer op.. Vaak gevuld met regenwater, dus meteen te gebruiken!
Het heeft ons met een andere ogen naar de tuin leren kijken, iets waar ik heel dankbaar voor ben!

Naast het spelen met stokjes zijn er nog meer onderdelen waar je heel gemakkelijk een fijne kindertuin mee kunt creëren:

Beleving
Zorg dat er wat te zien valt in de tuin, denk bijvoorbeeld aan insecten, vogels en verschillende soorten beplanting (kleuren, texturen en geuren).

Maak samen een insectenhuis, zorg voor beplanting om insecten te lokken en voer samen de vogels. Vergeet ook niet om kleur toe te voegen (door middel van beplanting) en zorg voor verschillende texturen (bijvoorbeeld door bladplanten) en voeg ook wat geuren (bijvoorbeeld Skimmia’s) toe aan de tuin. Zo heb ik bijvoorbeeld een Pindakasstruik, waarvan het blad naar pindakaas ruikt, kinderen vinden dat geweldig.
Laat bladeren liggen en ga af en toe eens (samen) kijken wat er onder die stapel bladeren allemaal te zien valt.

Samen zaaien
Ik dacht eerst, ‘samen zaaien, dat wordt helemaal niets!’
Toch was het echt zo gezellig om het samen te doen. En pietje precies dat meneer was, geweldig om te zien! Morris gebruikt hier een lepel om de aarde te verplaatsen, waardoor er ook meteen aan de fijne motoriek werd ‘gewerkt’ (win-win).

Ontdekken (en laten ontdekken)
Net op het moment dat je denkt ‘er is helemaal niets te doen buiten’ verzint de kleine directeur zelf wel iets om zich mee bezig te houden. Zo verdwenen al mijn sierappeltjes (sorry vogels!) nog in geen half uur in deze parasolvoet.

Aanraken
Morris weet ondertussen heel goed welke planten/struiken/bomen hij wel of niet mag aanraken. Het blijft tenslotte ook nog gewoon een tuin waar wij zelf ook van willen genieten (en een tuin vol met afgebroken plantenstengels is niet iets waar ik naar verlang). Zo mag hij in de herfst de bloemen van de Hortensia’s ‘plukken’ en laten wegwaaien door de wind. Geweldig vindt hij dat! De bloemen liggen daarna verspreid door de hele tuin en vormen een mulchlaag (samen met andere bladeren) in de borders. Ook hierbij; win-win!

Bollen planten
Ga naast samen zaaien, ook samen bollen planten. Ook zo’n leuk klusje om samen met kind(eren) te doen! Ga daarna regelmatig samen kijken of er al wat groens te zien valt.

Samen ontdekken
Zeg niet bij alles wat hij/zij in de handen heeft ‘bah, laat liggen’, maar kijk ook eens samen naar iets. Dit was bijvoorbeeld een onderdeel van bloemen van een Hortensia, prachtig om samen te ontleden. En zelf sta je ook meteen even stil bij het feit dat de natuur echt prachtig is.

Water
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen; geef kinderen water (en iets om het water te verplaatsen) en ze zijn de hele middag zoet! Voeg er ook nog wat aarde aan toe en je zit goed!

Regenwater
Kleine morris weet niet beter dan dat we planten water geven met regenwater uit de regenton. Fijn om dit door te kunnen geven!

Gieter
Uren kan hij soms bezig zijn met het sjouwen van de gieter, steentjes erin, steentjes er weer uit. Beetje aarde en water erbij. Lekker prieken; heerlijk! Uiteraard hoeft dit geen gieter te zijn, een emmer of plastic bloempot voldoen ook prima!

Waar wordt er in jouw tuin veel mee gespeeld?