Soms zit het zo vol in mijn hoofd, dat ik het overzicht een beetje kwijt raak; werk, gezin, blog, tuinieren.. Allemaal leuke dingen, maar alles bij elkaar kan het soms (op een leuke manier) best wel tijdrovend zijn.

Het helpt, voor mij, dan om alles wat er in mijn hoofd omgaat, op papier te zetten. Gedachtes, maar ook klusjes en ideeen.

En zo kwam ik bij het maken van een lijst met ideeën voor de tuin in 2020. Het is een lijst met allemaal leuke dingen die ik in 2020 in (of met) de tuin wil gaan doen! Uiteraard zijn het allemaal leuke dingen en zit er geen druk achter of deadline aan vast.
Zoals jullie weten zullen wij per 01 mei verhuizen, de meeste punten op de lijst zijn gericht op de nieuwe tuin! Lees je mee?

Open tuin
Onze nieuwe tuin is werkelijk een plaatje! Ik kan niet wachten om daar verder mee aan de slag te gaan! Heel veel prachtige rozen, een grote pergola met druiven, diverse fruitbomen, een mini bos naast het huis, uitzicht over de landerijen, een grote vlonder en als klap op de vuurpijl; een kippenhok! Je snapt het, ik ben trots! Het lijkt me dan ook heel erg leuk om in 2020 een keer mee te doen aan een ‘Open Tuinen Dag’. Mede tuinliefhebbers rond te leiden, mijn passie te delen en weer inspiratie op te doen.

Housewarming in de tuin
Onze nieuwe woning heeft een prachtige woonkamer met zicht op de tuin, open haard, gave keuken, maar waar we vooral verliefd op zijn geworden is de ligging (vrij uitzicht) en de tuin; beiden een plaatje! Hoe leuk zou het zijn om alle lieve mensen die wij om ons heen hebben uit te nodigen voor een housewarming, maar dan uiteraard in de tuin! Gezelligheid, lekker eten en lachende kinderen; ik heb er nu al zin in!

Tuinclub verder uitbreiden
Aankomend jaar start ik met een tuinclub. Een heel klein team, nog slechts een paar activiteiten en uitstapjes in de agenda en meetingen nog voornamelijk bij mij thuis. Je moet tenslotte ergens starten! De reacties zijn positief, dus samen komen we er wel!

Rondje kwekerijen
Door omstandigheden ging ‘Rondje kwekerijen 2019’ helaas niet door! Dit jaar wil ik weer een poging wagen om dit in het voorjaar te laten plaatsvinden! Zodra de datum bekend is, zal ik jullie op de hoogte brengen!

Fotoshoot
Dit is iets wat ik al heel lang wil inplannen; een fotoshoot (van mijzelf), bij voorkeur in eigen tuin. Ik heb een hekel aan het maken van foto’s (van mijzelf dus) waardoor ik dus best weinig op foto’s sta. Best zonde altijd weer achteraf. Dus ik bedacht me dat ik dit mijzelf gewoon kado ga doen! Ik heb een leuke fotografe gevonden, met een prachtig portfolio. Ik kan niet wachten!

Tuinkas
Een van mijn tuinwensen gaat in vervulling; er komt een tuinkas in de nieuwe tuin! De komende maanden ga ik mij eens goed verdiepen in wat ik belangrijk vind aan deze kas, wat ik er precies mee wil gaan doen en wie de kas zal gaan leveren. Tips zijn meer dan welkom!

Moestuin
Omdat er, naast de tuinkas, nu ook meer ruimte is voor een moestuin willen we ook graag hiermee aan de slag gaan. Wat moestuinieren betreft ben ik een echte beginner, dus ga ik lekker aan de slag met al jullie tips, interessante boeken en offline hulp van moestuinliefhebbers. Een fijn vooruitzicht dat we straks (hopelijk) wat meer producten uit eigen tuin kunnen nuttigen!

Kleding
Een warme, water- en winddichte jas staat nog op mijn verlanglijstje. Tot nu toe heb ik er nog geen een gevonden waar ik echt heel erg blij van word, dus de zoektocht gaat door! Het moet een jas zijn waarin ik me ook nog eens fijn in kan bewegen, anders wordt tuinieren wel een beetje lastig..

Meetingen (offline)
Het afgelopen jaar heb ik zoveel nieuwe mensen leren ‘kennen’ via Instagram! Velen wonen in de buurt, maar sommigen ook een stuk verder weg. Dit jaar wil ik proberen om te kijken of het mogelijk is om zoveel mogelijk volgers van Om de tuin leiden bij elkaar te krijgen! Fingers crossed.

Fruitbomen
Onze nieuwe tuin bestaat uit veel verschillende soorten fruitbomen. Graag wil ik me hier in verdiepen; juiste zorg, perfecte snoeibeurt en niet te vergeten; jam maken, fruitsalades of verwerken in andere heerlijke gerechten.

Lezingen geven
Op zaterdag 15 en zondag 16 februari 2020 geef ik een lezing bij Tuinidee 2020 in de Brabanthallen. Voor mij de eerste keer dag ik voor een grotere groep mijn passie ga delen en ik heb er nu al heel veel zin in! Ik zal onder andere vertellen over wateroverlast in de tuin, wat je hier tegen kunt doen (zowel preventief als oplossend). Zie ik jou daar ook?!

Lezingen bijwonen
Naast het geven van lezingen, zou ik ook meer tijd willen steken in het bijwonen van lezingen van anderen. Op dit moment heb ik nog geen interessante lezingen in de agenda staan, maar ik hoop dat hier snel verandering in komt!

Dit is mijn favoriete leesplek!

Lezen
Een paar weken geleden kocht ik via Marktplaats 10(!) jaargangen van de Groei & Bloei; 2003 t/m 2012. Het lijkt me heerlijk om daar het aankomende jaar wat meer tijd voor vrij te kunnen maken om al deze magazines lekker door te bladeren. Daarnaast liggen er ook nog heel veel tuinboeken klaar om gelezen te worden, ook hier wil ik graag mee aan de slag.

Meedoen aan een georganiseerde wandeling
Ik wandel, sinds de kleine man er is, bijna dagelijks. In het begin met wandelwagen, nu met de kleine aan de hand (of in m’n armen). Door weer en wind gaan we op pad; er is niets fijners dan een frisse neus halen in combinatie met een beetje lichaamsbeweging. Omdat ik met een 2jarige trekkend aan mijn armen niet altijd voldoende aandacht kan geven aan de prachtige omgeving, lijkt het me leuk om eens mee te doen aan een georganiseerde wandeling (in de buurt). Zo kan ik het buiten zijn combineren met het leren en ontdekken van nieuwe dingen.

Een van de meest gelezen artikelen op mijn blog ging o.a. over deze prachtige Monarda.

Blog
www.omdetuinleiden.com groeit (en bloeit). Het is voor mij fijn om al mijn gedachten, tips en handigheidjes ‘opgeschreven’ te hebben, zodat ik alles nog even terug kan lezen. Dat jullie ook daadwerkelijk mijn verhalen, tips en informatie lezen, vind ik echt enorm leuk! Ik ga lekker, op mijn eigen tempo, verder met mijn blog. Verder met het delen van prachtige planten, mooie foto’s en instructies.

Foto’s uitzoeken
Ik moet eerlijk bekennen dat er meer foto’s van mijn tuin en beplanting dan van mijn kind op mijn telefoon staan. De foto’s van de kleine man laat ik regelmatig afdrukken en plak ik dan in een fotoalbum of geef ik aan familie. Met mijn tuinfoto’s doe ik eigenlijk te weinig! Het plan is om deze eens goed uit te zoeken en er misschien nog iets meer mee te doen, dan alleen maar op mijn blog en Instagram plaatsen.

Vogels
We komen straks op een prachtige plek te wonen, met heel veel verschillende soorten bomen naast ons. Omdat we al een paar keer zijn gaan kijken, weet ik dat er heel veel verschillende soorten vogels te zien zijn. Graag zou ik me daar iets meer in willen verdiepen, zodat we dit aanbod van verschillende soorten vogels ook zo kunnen houden, of misschien zelfs kunnen uitbreiden!

Ruilkastje
Met dit idee loop ik al langer rond. Ik heb best vaak spullen of producten die ik zelf niet gebruik (denk bijvoorbeeld aan etenswaren of tuinaccessoires) of ik kom om in de stekjes, maar ik weet niet meer zo goed wie ik hier nog blij mee kan maken. Het lijkt me zo gaaf om een ruilkastje in de voortuin te hebben staan, waar mensen producten uit kunnen halen en er zelf (niet noodzakelijk) weer iets anders voor terug kunnen leggen. Zijn er meerdere van jullie met zo’n ruilkastje? Ik heb het bij de huidige woning nog niet aangedurfd, bang voor vernieling (tijdens de jaarwisseling vooral) en leent de voortuin zich er helaas ook niet voor.

Al die prachtige foto’s, daar zou ik zo graag meer mee willen doen!

Creativiteit
Ik heb enorm veel ideeën nog ‘op de plank liggen’, de een is iets sneller uitvoerbaar dan de ander. Het lijkt me enorm leuk om in 2020 in ieder geval een project uitgewerkt te hebben. Denk bijvoorbeeld aan eigen ansichtkaarten of eigen plantenlabels.

Kippen!
En dan als allerlaatste; de kippen! Er staat momenteel al een prachtig kippenhok in onze nieuwe tuin en we hopen dat we deze kunnen overnemen. Daarna begint onze zoektocht naar kippen die kunnen gaan genieten naar een fijn leven in onze tuin.

Zo! Dit was mijn lijst voor 2020! Waarvan ik al heel erg blij zo zijn als ik een onderwerp van deze lijst kan afstrepen aan het einde van 2020, dus ik voel geen druk! Nu ben ik wel benieuwd, wat staat er allemaal op jouw lijst?