Ik zie het veel om mij heen gebeuren; nieuwbouwwoningen die er van binnen tip top uitzien, maar waarbij er duidelijk geen budget meer is voor de tuin (lees: een zandbak of soms nog erger; volledig bestraat).

Uiteraard snap ik dat niemand een geldboom in de tuin heeft staan en dat je je geld maar één keer kunt uitgeven, maar ook met een klein budget is het mogelijk om jouw zandbak om te toveren tot een fijne tuin!

Ik heb 5 tips voor een budgetvriendelijke tuin voor je op een rijtje gezet, waar je vrijwel direct mee aan de slag kunt gaan:

Deze gave buitenhaard hebben we ‘gered’ van het enkeltje grofvuil!

1.Marktplaats / Facebook
Regelmatig zie ik het op Marktplaats of Facebook voorbij komen; gratis af te halen producten. Van struiken, bomen (soms nog wel even zelf uitgraven) tot gave bloempotten. Bij iemand anders staat het misschien in de weg, maar jij kunt het prima gebruiken!

Zo hebben wij deze gave buitenhaard gered van een enkeltje grofvuil. Al vele warme, en koude, avonden hebben we ervan kunnen genieten.


Deze stekjes kregen we afgelopen herfst, ondertussen zijn ze al flink gegroeid en staan sommige al in bloei!

2.Stekjes ruilen
Iets wat ik regelmatig doe; het ruilen van stekjes. Sommige planten/struiken kunnen best wel heel erg groot worden, hoe fijn is het dan als je met een stekje een andere tuinliefhebber er blij mee kunt maken? Naast dat je met een dichte portemonnee de tuin nog mooier kunt maken, levert het vaak ook nog een leuk gesprek op!


Deze tafel kregen we van vrienden, zij hadden er na hun verhuizing geen ruimte meer voor!

3. Tweedehands
Waarom nieuwe tegels aanschaffen als gebruikte tegels (van bijvoorbeeld buren) er ook nog prima uitzien? Waarom tuinmeubelen nieuw aanschaffen als tweedehands meubelen ook nog prima jaren mee kunnen gaan! Zo hadden vrienden van ons geen plek meer voor hun bijna 4 meter lange tuintafel nadat ze waren verhuisd. Ondertussen hebben wij er alweer bijna 2 jaar heel erg veel plezier van!


Nu is deze Hersthooi nog klein..
Maar met een paar weken al uitgegroeid tot een flinke struik!

4. Jonge planten
Als je aan de slag gaat in de tuin, dan wil je het liefst zo snel mogelijk resultaat (tenminste, ik wel). Toch kun je, dankzij een flinke dosis geduld, best wel wat geld besparen! Het aanschaffen van jonge plantjes is namelijk een stuk voordeliger dan meteen de hele tuin vol te zetten met volwassen planten. Het zal in het begin misschien een beetje ‘kaal’ eruitzien, maar met wat regen, zon en liefde zul je al snel een groen resultaat hebben.
Laat je bij een kwekerij goed voorlichten zodat de juiste plant ook op de juiste plek terecht komt.


Deze bloempotten kwam ik tegen bij de Kringloop, ik had er nog niet meteen een plan voor maar ik kon ze uiteraard niet laten staan 😉

5. Kringloop
Ben je op zoek naar bloempotten voor buiten? Dan zul je, afhankelijk van de grootte en het materiaal, waarschijnlijk al snel schrikken van de prijs! Het loont om dan eens bij een kringloopwinkel bij jou in de buurt op zoek te gaan betaalbare bloempotten (of andere leuke accessoires).

Succes!