Ik ben altijd in de tuin aan het ‘rommelen’ en juist in de winter houdt de beweging mij lekker warm! Ik zorg dan ook voor warme outdoorkleding (in ieder geval jas, muts en waterdichte laarzen) zodat ik ook bij koude dagen lekker de frisse buitenlucht op kan zoeken.

Want ja, ook in de winter is er nog zoveel (leuks) te doen in de tuin:

➤Laat de regenton(en) leeglopen als er vorst op komst is. Of leg er een tennisbal in, zodat het water niet bevroren raakt;

Zorg ook in de winter voor een zitplek in jouw tuin

➤Berg niet alle tuinmeubelen op zodat je ook tijdens een heerlijk winters zonnetje buiten zittend kunt genieten;

➤Keer lege bloempotten en schalen om (zodat er geen water in kan blijven zitten wat tijdens vorst uitzet waardoor de bloempotten en schalen stuk gaan) of geef ze een plekje in de schuur/ het tuinhuis;

➤Leg ook kruiwagens en gieters ondersteboven, zodat er ook hier geen water in blijft staan dat kan bevriezen. Laat de tuinslang leeglopen en tap de buitenkraan af;

Snoei appel- en perenbomen niet tijdens vorst!

➤Snoei de appel- en/of perenbomen (niet tijdens vorst!);

➤Start met het onderhoud aan jouw tuingereedschap (schoonmaken met alcohol, oliën & laten slijpen);

➤Maak een takkenril (opgestapelde takken als afscheiding/omheining) van snoeiafval waar dieren kunnen schuilen;

➤Gebruik bij ijzel en sneeuw geen zout maar juist zand om de paden vrij te houden. Zout kan  planten beschadigen;

Een insectenhotel kan gevuld worden met materiaal wat je in de natuur kunt vinden

➤Start met het bouwen van een insectenhotel. Het meeste materiaal om alle kamers van het hotel te vullen bevindt zich ‘gewoon’ in de natuur. Het hotel zelf kun je maken van restmateriaal (bijvoorbeeld hout) en kun je geheel naar eigen wens in elkaar zetten.

Met welk materiaal kun je welke insect lokken?
Lieveheersbeestjes, gaasvliegen en torretjes: houtsnippers en schors
(Metsel)bijen/wespen: holle bamboestengels of zonnebloemstengels
Oorwurmen: stro
Vlinders: takjes en dorre blaadjes
Daarnaast kun je ook dikke takken (met gaten) en een baksteen toevoegen; ook daar zullen insecten (zoals pissebedden) op afkomen om te schuilen of te nestelen.

Ga ook in de winter lekker de frisse buitenlucht in!

➤Maak alvast nieuwe tuinplannen! Loop eens een rondje door de tuin en kijk waar je je iets zou willen veranderen. Blader ook eens door jouw tuinfoto’s om te kijken waar je beplanting wilt toevoegen of waar je misschien juist een zitplek wilt realiseren.

Wil je meer lezen over beplanting voor in de wintertuin? Of hoe je meer vogels in jouw tuin kunt krijgen? Of lees hier meer over hoe je een aantrekkelijke herfsttuin kunt realiseren!