Helaas gebeurt het nog te vaak dat een terras ‘zomaar ergens’ in de tuin wordt gerealiseerd (vaak meteen aan het huis vast), zonder dat er goed over nagedacht is. Het geld is op, of de tijd en zin is er niet meer en het tuinseizoen is al begonnen! Men wil naar buiten en denkt ‘de rest komt later wel, als we nu maar kunnen zitten en bbq-en’.

Achteraf heeft men dan spijt, het terras wordt niet gebruikt omdat er te weinig zon is, of juist teveel. Het is een koud hoekje of het wordt er al snel veel te warm. Of de buren vinden het niet fijn dat er zo dichtbij gebruik wordt gemaakt van de buitenhaard (rookoverlast).

Dat gaat jou niet overkomen, toch?
Hierbij 6 tips voor de beste terrasplek:

GEBRUIKERS
Wie zullen er gebruik maken van het terras? En wat is het doel van het terras? Is het om gezellig buiten te eten met grote groepen mensen (waar komt de bbq te staan?) of is het juist een lekker rustig plekje voor twee mensen die zich terugtrekken met een goed boek? Maken kinderen gebruik van het terras? (plaats geen voetbaldoeltje naast een terras, want dan blijf je glasscherven rapen šŸ˜‰ ) Komt er een grote tafel of meerdere ligbedden? Wil je juist rust (verder weg van buren) of drukte? Woon je misschien aan het water en wil je juist daar een fijn terras creĆ«ren om te kunnen vissen, eenden tellen of een haardvuur te kunnen aansteken zonder dat buren daar last van hebben? Allemaal dingen die belangrijk zijn voor het bepalen van de beste zitplek.

ZON:
Je wilt, zodra het even kan, natuurlijk lekker buiten genieten van de zonnestralen! Een kopje koffie drinken terwijl de eerste zonnestralen van de lente een glimlach op jouw gezicht toveren. Kijk dus goed wat qua zon een handige plek is voor een zitplek. Houdt er ook rekening mee dat het tijdens hete zomers, misschien juist wel teveel zon kan zijn, wil je dat? Is er dan makkelijk schaduw te creƫren door middel van een (natuurlijke) parasol?
Het mooiste is natuurlijk als je meerdere terrassen kunt creeren, maar dat is helaas niet in elke tuin mogelijk in verband met de ruimte.

SCHADUW:
Als het even kan; zorg ook voor een zitplek in de schaduw. Je kunt daar, tijdens een warme zomer, lekker even terugtrekken, zonder dat je in huis met de deuren dicht hoeft te zitten zodra er weer een hittegolf wordt verwacht. Kies voor een natuurlijke parasol door middel van klimplanten of dakplatanen. Ben je bang dat je deze ruimte alleen in de zomer gaat gebruiken? Maak het dan een terras met meerdere functies; speelplek voor kinderen of kies voor prachtige schaduwplanten in pot (die makkelijk verplaatst kunnen worden wanneer nodig).

WIND:
Niemand vindt het fijn om op een tochtige plek te zitten (tenzij het zo warm is dat elke zuchtje wind meer dan welkom is). Het voelt ook een stuk ‘veiliger’ en ‘gezelliger’ om te kiezen voor een enigszins beschutte zitplek. Dit kun je creĆ«ren door bijvoorbeeld gebruik te maken van een heg/haag, een schutting met een natuurlijke uitstraling (zoals deze kokosmatten), buitenmuren of hoge beplanting.

TUINMEUBELEN:
Deze tip gaat niet zozeer over de plek voor een terras, maar is wel een belangrijk onderdeel bij een wat kleinere tuin; makkelijk te verschuiven tuinmeubelen. Even snel ergens een stoel bij zetten, uiteindelijk toch met z’n allen in de schaduw vertoeven of juist lekker in het zonnetje. Het kan allemaal! Als je gezegend bent met een grotere tuin en meerdere terrassen (en dus ook meerdere tuinmeubelen) hebt, is dit natuurlijk iets minder belangrijk.

VORMEN & MATERIALEN
Denk bij een terras niet meteen aan een betegeld vierkant. Je kunt ook gaan voor ronde vormen of schuin aflopend. Ook qua materialen kun je verder kijken dan alleen tegels; grind of houtsnippers kunnen prima voldoen als ondergrond (ook nog eens fijn om het regenwater weg te laten lopen). Het moet echter wel functioneel blijven; heb je jonge kinderen die kruipen en van alles in hun mond steken dan zou ik minder snel kiezen voor grind of houtsnippers uiteraard. Je kunt ook kiezen voor een verhoogd terras en daarvoor gebruik maken van bijvoorbeeld vlonderplanken.

Een fijn tuinseizoen gewenst!